Palkkasana – mitä se oikeastaan tarkoittaa?


Hyvä - Jes - Wau - Hieno - Super - Naks!  - Mitä koirasi ajattelee kuulessaan jonkin näistä?


Kehumme koiriamme paljon eritilanteissa. Yleensä käytämme useita erilaisia kehusanoja, sekä muuta sosiaalista palkkaa kuten silittelyä. Onko sitten väliä miten kehumme koiraa koulutustilanteissa? Kyllä sillä on isokin merkitys.

Palkkasana tai merkkausääni eli klikkeri tai pilli on sekundäärivahviste eli ääni, millä merkataan haluttu toiminto. Sekundääripalkkaa on aina seurattava palkkio eli primääri vahviste, jotta sillä säilyy voima. Käytettäessä selkeää merkkausta koira tietää tehneensä halutusti ja saavansa siitä palkkion. Mitä vahvempi side palkkiolla ja merkkausäänellä on, sitä voimakkaammin se tuottaa koiralle muistikuvan tekemisestä. Käytän itse paljon klikkeriä ja se on koirilleni hyvinkin voimakas muistijäljen tekijä eli ne oppivat todella nopeasti mitä niiltä haluan. Kolikolla on tässä myös kääntöpuoli eli jos en ajoita merkkausta oikein saatan vahvistaa toimintaa, jota en halua. Tässä tulee esiin ohjaajan mekaanisten taitojen osaaminen. Koirasta näkee, kun se reagoi voimakkaasti sekundäärivahvisteeseen ja se tietää, että palkkio tulossa.

Onko sillä sitten väliä mitä käyttää? Jes –sanaa vai klikkeriä? Ei, kunhan koiralle on muodostunut vahva kuva siitä, että kyseinen ääni johtaa palkkioon. Haasteita tulee usein siinä, kun käytämme sanallisissa kehuissa useita sanoja. Jos käytämme sekaisin useita palkkasanoja, jotka saattavat johtaa palkkaan, saatamme ajaa koiran turhaumaan, sekä hidastaa oppimista. Palkkaa merkkaava ääni heikkenee, jos siitä ei systemaattisesti seuraa primääripalkkiota, kuten lelua tai namia. Koulutuksen teho laskee, koska koiran motivaatio heikkenee tai koulutustilanne aiheuttaa jopa turhaumaa. Tämä ilmiö syntyy siitä, ettei sillä ole selkeää kuvaa voiko se saavuttaa primääri palkkion vai ei. Varsinkin, kun koulutamme uusia asioita, niin on ensi arvoisen tärkeää, että koira oppii mikä toiminto johtaa sen haluamaan palkkioon, jolloin oppiminen nopeutuu. Koirasta myös näkee onko sillä selkeä ketju palkkion ja merkkiäänen välillä.

Siksi on tärkeää tehdä itselle selväksi, millä merkkaan haluttua toimintoa, joka johtaa palkkioon. Mikä yleistä sosiaalista palkkaamista mikä taas ei johda primääripalkkaan eli leluun tai namiin. Erityisesti kisatilanteessa näin voidaan vähentää turhaumaa, kun koira tietää kehusta, ettei palkkiota vielä tule. Käytän itse kisoissa waude- kehumista, missä kehästä poistumisen jälkeen annan JES – vihjeen, jolloin koira tietää, että se saa syöksyä lelulle. Kehään muodostuu siis selkeä sosiaalisenpalkan ja töiden jatkumisen vihjeet, sekä selkeä vapautus, kun koira saa mennä palkkiolle. Rutiinit vähentävät turhaumaa ja samalla vahvistavat viestintää koiran ja ohjaajan välillä.


Mieti siis mitä kehumisesi tai merkkiääni tarkoittaa. Koiralle se iso ero, miten se reagoi, kun se tietää mitä palkkasana tai ääni merkitsee eli johtaako se aina leluun tai namiin vai ei. Tarkka palkkaussanan tai äänen käyttö tuo paljon tarkkuutta kouluttamiseen, sekä mahdollistaa käytöksen pikku tarkan hionnan. Omille naksu on kuin salama olisi iskenyt ja koiralle piirtyy selkeä kuva mitä siltä juuri nyt haluttiin. Mitä vahvempi palkkion ja käytetyn sekundääri vahvisteen yhteys, sen paremmin koira myös siihen reagoi.


Toivottavasti saat kiinni ideasta! Oikein toiminnan merkkauksella on väliä ja miten se tehdään!

Treeni-iloa kaikkille alkavaan syksyyn!!!

Marianne

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Äänivihjeiden tavoitteet agilityssä

Tavoitteena 6 m/s etenemä