Virehallintaa - elämän hallintaa

Virehallinta

Koiran optimivire on iso osa jokaista lajia. Mikä on sopiva viretila vaihtelee lajeittain, sekä lajien sisällä olevien eri tehtävien välillä. Koiran kyettävä muuttamaan mielentilaansa, jotta se pystyy keskittymään haluamiinsa tehtäviin. Vireenhallintaan olemassa niin laskevia kuin nostavia harjoitteita. Ohjaaja pystyy opettamaan koiralle erilaisia toimintamalleja, joiden kautta virettä voidaan tarvittaessa muuttaa.

Itsellä on vireltään hyvinkin erilaisia koiria ja joutunut työstämään asiaa hiukan eri kulmista. Eniten olen pohtinut vireasioissa ns. viremotivaatioita (ei tiedetermi) eli mikä aiheuttaa koirassa minkäkin viretilan ja miten siihen voitaisiin vaikuttaa kokonaisuudessa. Keskimmäinen koirani esim. kiihtyy pelottavista ärsykkeistä kuten koirista, mutta kisatilanteissa taas esim. viresaattaa laskea tuntemattomien ihmisten paineesta. Vireen muuttumiseen liittyy siis ulkoinen ärsyke, joka aiheuttaa negatiivista stressitilaa. Näitä pelkotiloja on työstetty erillaisilla harjoituksilla, kuten bongauspelillä, jonka avulla vieraat ihmiset tai koirat eivät aiheuta enää niin suuria virevaikutuksia.

Vire vaihtelulla voikin olla muutakin motivoivia tekikijöitä, kuin esim. lelut ja ohjaajan olemus. Vireasioissa olisikin hyvä katsoa kokonaiskuvaa eli miksi koira käyttäytyy missäkin tilanteessa ja miten se vaikuttaa sen mielentilaan ja vireeseen. Korkea tai matala viretila voi olla negatiivista ja positiivista. Pyrkimyshän olisi saada koira toimimaan positiivisessa stressitilassa esim. kisatilanteessa, mutta mikä sitten onkaan korkean tai matalan vireen aiheuttaja? Onko korkea vire negatiivinen stressitila pakotteen pelosta? Tai onko passiivinen koira jo negatiivisesti kuormittunut muiden koirien pelkäämisestä, jolloin suorutuksessa vire on matala.

Mitä enemmän on työstänyt erilaisten koirien virehaasteita niin sitä enemmän on huomannut kuinka tärkeää on nähdä kokonaisuus. Arjessa olevat haasteet saattavat kuormittaa koiraa, jolloin perusvirehallinta harjoitusten hyöty voi jäädä vähäisemmäksi. Tai energinen koira pääsee vain vähän purkamaan itseään arkena, jolloin agilitykentällä laidalle päästyään se rähjähtää ja viis välittää ohjaajasta. Vire ja sen hallinta ei siis ole vain lajikohtaista hallintaa vaan koko arjen osaamista, jotta koira pystyy työskentelemään meille positiivisessa mielentilassa. Stressitilat kuuluvat harjoitteluun, mutta paljon meidän käsissä onko se negatiivista vai positiivista. Hyvä on siis miettiä miksi koiran vire on tietyissä tilanteissa korkea tai matala. Aina ei se huutavan agilitykoiran kiihkeys ole pelkkää rakkautta lajiin vaan siihen voi liittyä esim. ahtaan hallin ja yleisön tuomaa painetta. Tämä taas pidentää palautaumista, sekä koiran kykyä toimia juuri siinä tilanteessa. Nähkäämme siis hiukan virepelejä pidemmälle, jotta pääsisimme näkemään ne vireen muutosten tausta tekijät.

Tunne koirasi, jotta voit rakentaa sille optimaallisen oppimisympäristön. Emmähän mekään ole parhaimmillamme negatiivisessa työstressissä tai väsyneenä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palkkasana – mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Äänivihjeiden tavoitteet agilityssä

Tavoitteena 6 m/s etenemä