Omien taitojen hiontaa - 8-9.4.2017 Billnäs

1. päivä Ruukilla


Kuva 1. TrainingMill




Huhtikuussa suuntasin koirien kanssa Billnäsin ruukille Tommyn koiraworkshoppiin. Koulutuksen tavoitteena oli käydä eläinten kouluttamisen perusperiaatteet ja harjoitella taitoja käytännössä. Teoria osuus sisälsikin paljon tuttua asiaa, mutta aina tulee hyviä muistuksia, miten hioa ja parantaa omaa kouluttamista. Teorian parhainta antia itselle oli taas ärsykekontrollin tärkeys. Se on aivan tarjoavan koiran saamiseksi kontrolliin ja samalla siis avain oikeanlaisen hallinnan rakentamiseen. Toinen hyvä muistuksen aihe oli latenssin rakentaminen ja tietenkin alkuyleisestys ennen vihjeen liittämistä. Latenssin parantaminen yleistyy nopeasti muutamien perustemppujen kautta ja koira saadaan reagoimaan aina nopeasti vihjeisiin. Hyvä muistutus taas välillä kaivaa kosketuskeppi ja hioa nopeutta entistä paremmaksi.
Kuva 2. Päivän teema

Päivän ensimmäisenä harjoiteltiin mekaanisia taitoja tennispallon avulla. Tennispallon pompottelulla ja heitoilla on helppo parantaa omaa nopeutta ja käsi-silmä koordinaatiota. Porukka kehittyi hyvin treenin edetessä ja alettiin saada 12 ihmisen yhtäaikaiset naksautukset. Tätä pitäisi tehdä useammin, jotta omat reaktiot pysyisivät hyvinä. Toisena treeninä koulutettiin sitten ihmiselle jokin temppu naksun avulla ja vietiin se aina ärsykekontrolliin asti. Harjoittelimme siis koko kouluttamisen peruskaavan vaiheita ( Kuva 2.). Tehtävän antoisin vaihe oli ehkä olla itse koulutettavana ja huomata miten kekseliäitä koirien pitää oikeasti olla, jotta ne saavat selville kouluttajan aikeet, sekä tehdä todella paljon havannointia omasta tekemisestään. Toisen kouluttaminen antoi kyllä paljon ja joutui pähkäilemään, miten toisen saa esim. pysymään paikallaan, jotta voidaan alkaa palkkaamaan paikallaan kääntymisestä. Huippu treeni! Tätä pitänee kokeilla ryhmissä.





Kuva 3. Ruukin maisemia
Toisena treeninä opetettiin sitten koirille sama temppu kuin meidän ihmistreenattavalle. Freya osasi liian hyvin itsensä ympäri pyörähdyksen niin me otettiin sitten temppuketju- koske tassulle seinään ja pyörähdä ympäri. Haasteena, ettei palkan suuntaa saanut käyttää apuna. Tämä toi oman haasteensa, koska yleensä koiraa autetaan paljonkin palkan suunnan valinnalla. Freyalla tilanne oli haastava, koska pieni tila oli täynnä koiria, mutta neito yllätti aivan sairaan hienolla keskittymisellä.Meidän ensimmäinen haaste oli saada tarjoamisella seinästä kohde. Alkuun palkkasin kaiken toiminnon kohti seinää ja lopulta tassun nos to kaltaisen toiminnot. Seuraavaksi kriteeriksi tulikin tassulla seinään selkeä kosketus. Tauon jälkeen vahvistin vielä kosketusta yksittäisenä temppuna. Sitten kokeilin mitä neiti lähtee tekemään naksun tauosta. Palkkasin heti ensimmäisestä kääntymisestä lisää seinää kohtaan. Tavoite oli saada volttitempun alku kiinni. Ei mennyt pitkään, kun Freya ymmärsi yskän ja ketju oli valmis. Sitten alkoikin yleistäminen erikohtiin seinällä, sekä oman paikan muuttaminen. Järjettömän hauska tehtävä!



Kuva 4. Ruukin maisemia. Vuoden 1778 rakennus

2. päivä Ruukilla

Toinen päivä aloitettiin taas ihmisiä naksuttelemalla. Oli taas varsin hauskaa yrittää keksiä, miten toisen saa ymmärtämään halutun ilman palkkion suuntaa. Itsellä koirana olossa tule ihan tuskan hiki, kun en keksinyt mitään uutta, jotta olisimme päässeet eteenpäin. Lopulta tämäkin koira ymmärsi yskän. Harjoitus oli erittäin kehittävä ja kiva.

Sitten meitä odottikin ylläri kanat. Ennen sitä kävimme teoriassa vielä tarkemmin oppimisen kaavaa. Erityisesti ärsykekontrolli tuntui olevan meille monelle haastava ja aina keskustelua herättävä. Asia mitä moni ei tee kunnolla loppuun saakka. Samoin kanojen myötä kävimme läpi myös vahviste tiheyden ja oikea aikaisen palkkauksen merkitystä. Lopulta sitten pääsimme ensin treenaamaan omia  palkkaustaitoja palkkauskupin kanssa. Ei ole helppoa olla nopea. Itsellä tuntui todella kömpelöltä ja jäykältä aika ajoin treenata nopeutta, mutta palkkauksen sujuvuuden parantaminen on treenattava asia. Eipä siis auta kuin tehdä itselle lisää treenejä, jotta voisi olla parempi kouluttaja koirille.

Sitten päästiin itse asiaan eli kanojen kanssa pelaamiseen. Palkkaus nopeutta tehtiin kohdetyöskentelyn avulla. Kanan tehtävä oli siis vain nokkia edessä olevaa targettia ja meidän yrittää ajoittaa palkkaus juuri targettiin osumisesta. Kuulostaa helpolle, mutta kanat on aika nopeita. Oli kyllä mahtavaa päästä kertaamaan kanojen kanssa työskentelyä. Siinä tuntee itsensä hyvin hitaaksi ja sen jälkeen koiran tekeminen muuttuu kuin hidastetuksi filmiksi. Toisena tehtävänä tehtiin vielä hieman erottelu harjoitusta. Kanojen kanssa tekeminen kehittää omaa silmä-käsikoordinaatiota, sekä parantaa kykyä poimia oikeita toimintoja oikeaan aikaan.

Iltapäivällä työstimme eteenpäin koiriemme "Volvo" temppua. Freya turhauma pääsi yhdessä vaiheessa korkeallakin, kun vaadittiin puhdasta kosketus ennen pyörähdys. Neiti meinasin monesti oikoa tekemisissään. Kun tarkennusvaihe oli tehty niin toiminnon tarkkuus vihjeestä parani huomattavasti, sekä yleistäminen nopeutui. Lopuksi kokeiltiin vielä ärsykekontrollin muita vaiheita. Freya tarkkaavaisena koirana ei yleensä piittaa vihjeistä, jolle ei ole annettu arvoa. Niin oli tänäänkin. Vihjeen erottelu tutun ja uuden toiminnon väliä vaati useamman kokeilun, mutta sekin alkoi sujua mukavasti. 

Kouluttaminen on yksinkertaista, muttei helppoa! Tänä viikonloppuna siitä tuli taas hyvä muistutus ja omaan kouluttamiseen syntyi päässä taas selkeyttä, miten kaikki kannattaa rakentaa, miten eri vaiheita kannattaa

käsitellä. Kiitos huipulle porukalle kivasta viikonlopusta!!! Koulutusjutuista tulis helposti turistua vaikka päivät pääkseen.

Suosittelen kaikille omia koulutustaitojaan syventämään haluavia Koiraworkshoppia Tommyn kanssa! Varmasti saa hyvää kertausta ja uusia näkökulmia taas omaan tekemiseen.

Marianne


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palkkasana – mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Äänivihjeiden tavoitteet agilityssä

Tavoitteena 6 m/s etenemä